2 Aralık 2009 Çarşamba

Muhsin Ertuğral


Maçlardan sonra mikrofon karşısına geçen futbolcu,yönetici,teknik adam kim olursa olsun ilk önce öz eleştiri yapmaktansa hakemi, saha şartlarını,tribünleri vs suçlarlar.O anın verdiği üzüntüyü,stresi böylelikle üstlerinden atabileceklerini sanıp suçluyu başka yerde ararlar.Ama son zamanlarda Sivasspor'un teknik adamı Muhsin Ertuğral bunu değiştirdi.Muhsin hoca mikrofonların önünde önce öz eleştirisini yapıyor ve demeçlerinde suçlayıcı bir ifade olmuyor.

Kariyerinin büyük bir bölümünü yurt dışında ve özellikle Afrika'da geçiren Muhsin Ertuğral şansını ülkesinde denemeye karar verdi.Aslında Afrika'da veya başka bir ülkede rahatlıkla hocalık yapabilirdi.

Muhsin Ertuğral’ın teknik direktörlük kariyeri, Hekeren takımıyla başladı. Belçikalı ekibin Zaireli sahipleri, Ertuğral’ın kabiliyetine o kadar inandılar ki Ertuğral bir anda Zaire ulusal takımında buldu kendini. Eleme grubu sonunculuğundan aldığı Zaire’yi Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek finale çıkartan Ertuğral’ın o dönemki kadrosunda N’Dayi Kalenga ve Andrei Kona gibi fazlasıyla tanıdık isimler vardı ve bugün ömrünü Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak sürdüren Zaire, Ertuğral ile tarihinin en büyük başarılarından birini yaşadı.

Kariyeri şampiyonluklar ve başarıları dolu bir hoca Muhsin Ertuğral.

Bob Save Süper Kupası Şampiyonluğu 
2000 - Kaizer Chiefs
Vodacom Kupası Şampiyonluğu 
2000 - Kaizer Chiefs
Vodacom Kupası Şampiyonluğu 
2001 - Kaizer Chiefs
Afrika Kupa Galipleri Kupası Şampiyonluğu 
2001 - Kaizer Chiefs
Süper Kupa Finalist 
2002 - Kaizer Chiefs
Afrika'da yılın takımı 
2002 - Kaizer Chiefs

Bir dönemde Trabzonsporda Yılmaz Vural ile çalışan Muhsin Hoca daha sonra rotasını tekrardan Afrika'ya çevirmişti.Kaizer Chiefs‘in başına geçen Ertuğral, Afrika Kupa Galipleri Kupası gibi birçok önemli kupayı havaya kaldıran futbolcuların teknik direktörüydü. Bunca başarıdan sonra(Bob Save Süper Kupası Şampiyonluğu, Vodacom Kupası Şampiyonluğu, Süper Kupa Finalistliği ve 2002′de Afrika’da yılın takımı ödülü) sessiz, sedasız Chiefs’den ayrılan Ertuğral, futbol ve teknik direktörlük kariyerinin başladığı Avrupa’ya geri dönüş yaptı.

Avusturya takımı SV Mattersburg‘da umduğu başarıları yakalayamayan Ertuğral, G. Afrika’ya dönmek yerine Dünya turu atmayı tercih etti. Önce Mısır takımı Ismaily’de çalışan ardından BAE’den Bani Yas Club’ın başına geçen Ertuğral, “kara kıta”nın en karasının hasretine daha fazla dayanamayınca Ajax’ın Güney Afrika şubesi Ajax Cape Town‘ın başına geçti. Ajax’da Amsterdam’ın bile beklemediği başarılar yakalayan ve ligi 4. sırada tamamlayan Muhsin Bey, Kaizer Chiefs’den teklif gelince Ajax’dan ayrılmak zorunda kaldı ve Güney Afrika “Amakhosi”lerinin teknik direktörü oldu.

Sivasın teknik adam değişikliğinden sonra Türkiye yollarına düşen Muhsin Hoca moralmen düşmüş bir takımı yeniden ayağa kaldırmak istiyor.İşi gerçekten çok zor.Afrika futbolunu avucunun içi gibi bilen Muhsin Hoca belki devre arasında yada kendisine sabredilirse ve takımı ligde tutabilirse Afrika'nın yeni yıldız adaylarından bir kaçını ülkemize getirebilir.