12 Kasım 2009 Perşembe

Türkiye'yi yurtdışında temsil eden ilk Türk futbolcu



Türkiye'yi yurtdışında temsil eden ilk türk futbolcu Altay'lı Vahap Özaltay'dır. 
 
 
 
Vahap Özaltay 1932-1937 yılları arasında Fıransa'nın RACİNG CLUB DE FRANCE kulübünde oynamış ve lig şampiyonluğu yaşamıştır.

Memleketin gördüğü ilk siyah tenli milli futbolcu Altaylı Vahap Özaltay’dır.


Vahap Özaltay, “hasta” kabilinden bir Altaylı’dır. Soner Yalçın’ın “Efendi“ kitabında naklettiğine göre 9 Eylül 1922'de işgal altındaki İzmir’e giren Fahreddin Paşa “Altay“ soyadını alınca, Altaylı futbolcular arasında da kulübün adını soyadı olarak alma yarışı başlar. Şerif, 'Eraltay', Cemil, ’Tuğaltay’ ve Vahap da ’Özaltay’ soyadını alır.

“Arap“ lakaplı siyah tenli Vahap Özaltay, 1908 İstanbul doğumludur. Altay Kulübü’nün kayıtlarına göre 14 yaşında babasının tayini sonrası İzmir’e gelir ve burada futbola başlar. Bazı kaynaklarda ise İstanbul’dan Aydın’a göç ettiği ancak Yunan işgali nedeniyle Kastamonu’ya gittiği, futbola burada başladığı ve İzmir’e 1922’de geldiği belirtilir. 

Vahap Özaltay, İzmir’in medar-ı iftiharı olur kısa zamanda. Altay’ın zaferlerinde başrollerdedir. Kardeşi Saim de Altay’da onunla birlikte oynar. “Halkevleri“ adı altında Milli Takım’da oynamış olsa da, bilinen manada milli formayı sadece bir kez giyebilmiştir. Bunun “tenin rengiyle“ alakalıdır . Vahap Özaltay’ın sadece bir kez milli olmasını sağlayan maç Türkiye’nin 3-1 kazandığı ve 1927’de Taksim Stadı’nda oynanan Bulgaristan maçıdır.

İlk siyah tenli milli futbolcumuz Vahap Özaltay, aynı zamanda profesyonel olarak yurtdışına transfer olan ilk oyuncudur da. Özaltay, 1933’te Fransa’nın Racing takımına transfer olup, bu takımda 5 yıl forma giyer. Yurda dönüşte de profesyonel olduğu için, sertifikayla oynar. Bunun anlamı şudur: Vahap Özaltay, Türkiye’de profesyonel olan ilk futbolcudur. Vahap Özaltay, antrenör olarak da ilklere imza atar. "WM" ve "Sürgü" denilen futbol sistemlerini Türkiye’de ilk uygulayan futbol adamıdır. Milli formaya sadece bir kez layık bulunan Vahap Özaltay, 1954’te Ordu Milli Takımı’nı Dünya şampiyonluğuna taşıdı. Aynı zamanda atlet de olan Vahap Özaltay, Türkiye’yi Balkan Şampiyonası’nda temsil etti.

"Hasta" derecede Altaylı olduğunu söylediğimiz Vahap Özaltay, ne tesadüftür ki yaşamını da bir Altay kongresinde kürsüde konuşurken yitirmiştir; 1965’te...

İzmir ve Altay da, Vahap Özaltay’a vefasını Alsancak’da adını verdikleri bir meydana büstünü dikerek gösterdi.



 

0 yorum: